Eleverna minskade matsvinnet

- Med 14 procent mindre matsvinn varje vecka kan vi på ett år spara 5000 kronor och dessutom göra miljön en tjänst. Det behövs inte så mycket för att göra stor skillnad, säger Jonathan, en av eleverna som arbetat med projektet.

Som en del i ämnet samhällskunskap fick tredje- och fjärdeårseleverna vid årets början i uppgift att undersöka vad som händer med den mat som slängs. Resultatet blev projektet Matsvinn på Häggvik, som nu i oktober utmynnade i att elever och personal på skolan såg till att minska matsvinnet - så pass mycket att det bjöds på belöning vid fredagslunchen: Fruktsallad.

Vi satte oss ner med hela gänget – Gabriel, Jonathan, Khalid, Mathilda, Rikard, Sahar, Samir, San och deras lärare Mattias - och bad dem berätta om sin resa. Det blev en intressant och lärorik pratstund.

Till att börja med – vad är matsvinn för något?
KHALID: Om man slänger mat när man ätit klart, till exempel för att man inte tycker om den, då kallas det matsvinn. Det är skitdåligt.

Hur har ert arbete gått till?
JONATHAN: Under både höst- och vårterminen har vi gått till matsalen och vägt matsvinnet. Sedan har vi skrivit upp det och samlat ihop det för att göra ett diagram och se hur det gått. Sedan gjorde vi tillsammans en Power Point och presenterade den för två veckor sedan ungefär.

"VI STARTADE DET HÄR PROJEKTET FÖR MILJÖNS SKULL, MEN SEDAN VISADE DET SIG ATT MAN KAN SPARA MYCKET PENGAR OCKSÅ."

Berätta lite om vad ni kommit fram till under arbetet!
SAHAR: Den mat vi på Häggviks Gymnasium slänger under ett år väger lika mycket som en Volvo V70 – 1600 kg.

RIKARD: Och maten som kastas varje dag väger lika mycket som nio mjölkpaket.

För att minska matsvinnet kom ni med en utmaning till alla på skolan – att under vecka 43 slänga 5 procent mindre än föregående vecka. Det gick väldigt bra, eller hur?

SAMIR: Ja, vi på skolan fick ner matsvinnet med 14 procent och det blev en belöning till alla – fruktsallad.

MATTIAS: Det här med tävlingen var faktiskt en idé ni kom med redan vid första mötet för snart ett år sedan. Då kom ni med tips på vad vi kunde göra för att få ner matsvinnet – dels var det att föreläsa för andra klasser och dels var det tävlingen.

JONATHAN: Det som också är kul är att vi startade det här projektet för miljöns skull, men sedan visade det sig att man kan spara mycket pengar också. Om vi skulle fortsätta lika bra som den veckan skulle det på ett år bli hela 5000 kronor.

Berätta lite om er föreläsning!

SAN: Hela 50 personer var samlade för att lyssna i konferensrummet.

RIKARD: Det var lite nervöst, men det gick bra sen. Jag hade tränat och hade med mig en lapp med vad jag skulle säga.

MATHILDA: Ja, jag var typ blyg i början när jag skulle redovisa. Men jag gjorde det ändå och det kändes bra, lite som en lättnad.

MATTIAS: Ni fick väldigt många bra och kluriga frågor från publiken också, de kunde mycket om miljön. Men ni lyckades väldigt bra med att svara.

JONATHAN: Ja, vi pratade om allt möjligt – polarisar, köttproduktion, hur klimatet påverkas av växthuseffekten, gasutsläpp och koldioxid.

Hur känns det nu – är ni färdiga med det här eller kommer det att fortsätta på något sätt?

SAN: Jag håller på att skriva en artikel om vårt arbete. Den kommer att finnas på vår hemsida Miljönördar.

JONATHAN: Jag hoppas att det fortsätter så här. Att folk kanske tar egna initiativ och individuellt väljer att fortsätta med att inte slänga lika mycket. Och så hoppas jag att vi kan se över det här någon gång längre fram, så att svinnet inte blir mer igen.
Sedan tycker jag att det har skett en utveckling från person till person i den här gruppen. Alla har börjat ta för sig mer. Förut var det ett mål vi jobbade mot. Nu är det verkligen så – det är spännande.

 

Nyheter

Olika är bra!

Inför den Internationella Downs Syndromdagen har vi träffat Josefin som går tredje året på Häggviks Gymnasium, individuellt program.

Hälsobladets julnummer!

Pingis, hälsobollar, trygghetsintervju och smoothie - nu är höstens andra nummer av Hälsobladet ute.

Elever ordnade mattefest

För första gången hölls en tävling i matematik på Häggviks Gymnasium. Det blev succé direkt.

GULD för miljönördarna!

65 000 elever deltog i tävlingen Webbstjärnan. Guldet i gymnasieklassen gick till Häggviks Gymnasiums egna Miljönördar.

Elevkonst på Edsviks Konsthall

Elever från Häggviks Gymnasium visar upp konst. Temat för året är Broar och utställningen pågår mellan 26 april och 7 maj.

Miljönördarna till final!

Sistaårseleverna i ESV och SNS har - som ett av 811 lag från hela landet - gått till final i Webbstjärnan med sin sajt Miljönördar.

En kontaktskapande Japanresa

Fyra lärare från Häggviks Gymnasium är på en kontaktskapande resa i Japan. Följ med Frida, Helena, Maria och Maria på deras reseblogg!

Final i Funkismello

Mattias och Tomas, två före detta elever från Häggviks Gymnasium, deltar i finalen.

Tårtbitar och färger för eleverna framåt

På Häggviks Gymnasium pratas det just nu mycket om förmågor, tårtbitar och färger. Vi besökte Marie Nilsson Nordfors för att se hur hon gör för att hjälpa sina elever till högre betyg, fördjupade kunskaper och ett självständigare liv.

Dags att söka till oss!

Från 18 januari till 15 februari kan du söka till Häggviks Gymnasium. Du söker via Gymnasieantagningen. Läs mer här!

Trädgård och djur på schemat

Tycker du om att vara ute - och jobba med trädgård eller djur? Då kan du söka till vår klass IV Trädgård med djur.

Eleverna minskade matsvinnet

Under två terminer har eleverna i SNS arbetat med sitt projekt Matsvinn på Häggvik. Nu har de både föreläst för storpublik och sett till att skolans matsvinn minskat med 14 procent på en vecka. LÄS DERAS BERÄTTELSE HÄR!

AHV-eleverna nöjda med starten

Läs vad gänget på det nya programmet för administration, handel och varuhantering (AHV) har att säga om sin första månad på Häggviks Gymnasium.

"Med rätt att handla"

Kristoffers och Zulkiflys granskning av livsmedels- och telefonibutiker uppskattas av organisationen Sveriges Konsumenter.

Axin och Ida lagade godast

Axin och Ida från Häggviks Gymnasium vann matlagningstävlingen SGY Cup. Här berättar de om sin vinnande biff stroganoff.

Ung Salong 2016

För nionde året i rad samarbetar grund- och gymnasieskolorna i Sollentuna och visar konst i alla former.

Teatersuccé för IVC1

Härom veckan var det premiär av pjäsen Skönheten och Odjuret. Läs vad eleverna i klass IVC1 berättar om sitt stora teaterprojekt.

Mitt eget drömboende

Klass IVC2 har arbetat med temat ”Mitt drömboende”. Se det imponerande resultatet här!

Johan föreläste i Japan

Johan Thorsell, biträdande rektor vid Häggviks Gymnasium, var nyligen inbjuden att föreläsa på en stor konferens i Japan. Läs om hans resa och det fortsatta Japan-samarbetet.

”Eleverna har en större frihet här”

På onsdagen fick Häggviks Gymnasium besök av lärarstudenter från Tokyo. De var mycket positiva till vad de såg och upptäckte en hel del skillnader gentemot skolorna i Japan. Läs vad Maiko, Reiko och Yukiko hade att säga.

Workshop om konsumentmakt

Vilka rättigheter har vi när vi handlar? Vad är öppet köp? Zulkifly i klass ESV berättar om en heldags temaarbete kring konsumentmakt.

Höstliga hälsosnacks

Sugen på snacks som är både goda och hälsosamma? Emma Carlsson, mentor på HRB, har receptet på ett riktigt smaskigt höstlov

Ombyggnad pågår

Det renoveras för fullt. Snart kommer eleverna på HRB (Hotell, restaurang och bageri) betydligt fräschare lokaler. "Jag ser fram emot att få komma till det nybyggda. Det ska bli roligt", säger Linnea, 18 år.

Skolkuratorn skapar tillitsfulla relationer

Sara Hallén är skolkurator hos Utvecklingspedagogik. Hon är en del av elevhälsoteamet och med olika metoder och verktyg arbetar hon bland annat för att främja barnens och ungdomarnas delaktighet.

Nytt program på Häggviks Gymnasium!

Häggviks Gymnasium har fått tillstånd att starta det nationella programmet för administration, handel och varuhantering. Planerad start är höstterminen 2016.

"Nu kör vi igång!"

Efter välförtjänt ledighet är det nu återigen dags för skolstart. Läs rektor Joakim Gestbergs välkomstbrev.

Axin och Malin bakade bäst

Axin och Malin från Häggviks Gymnasium blev bakningsmästare i SGY Cup 2015. Här berättar de om en tävling fylld av stress, kladdiga smetar, falska brandlarm och glädje.

"Det är väldigt sällan det händer"

Andreas ville veta mer om Trygghetsgruppen och hur de jobbar emot mobbning. Därför stämde han träff med representanterna Lena Johansson och Johan Thorsell.

Fullt hus på filmfesten

Det var lapp på luckan när första upplagan av Häggviks Gymnasiums Animationsfestival gick av stapeln på torsdagen. I tre omgångar visades animerade filmer skapade av elever från kursen Animation.

Nytt nummer av Hälsobladet

I fredags utkom läsårets andra nummer av Hälsobladet. Som bonus bjöd Emil och Ludvig från IVIF-klassen eleverna på pomelo.

Malin reser för världens barn

Unicef, och världen, behöver fler världsföräldrar. Därför har de skickat Malin Nelson till Kirgizistan för ett TV-reportage om barn i fattigdom. Resultatet kommer att visas vid Humorgalan senare i vår.

Öppet hus på Häggvik!

Torsdagen den 22 januari hälsar vi dig varmt välkommen att besöka oss på Häggviks Gymnasium.

Driftiga däckbytare

Tina, Sebastian och Filip i företaget Hjulkul har bytt däck nästan hela hösten. Läs mer om hur de tycker det är att driva egen firma.

Rektorsbrev | November

"Tiden går fort och redan har mer än halva terminen passerat. Mycket roligt har hänt."

Valarbetet avklarat

Det var mycket att göra för eleverna innan Häggviks Gymnasiums skolval kunde genomföras. En massa elever och personal arbetade under en mängd lektioner i flera ämnen med frågor om politik, val och demokrati.

Resultat från skolvalet

Massor av elever gick till skolans vallokal under veckan och gjorde sitt val - här kommer resultatet.

Vad är demokrati?

Det är klurigt, det här med politik. Läs om hur klass IVB2 arbetat med begreppen demokrati, val och rösträtt.

Valvecka på Häggvik

Det är dags för skolval på Häggviks Gymnasium. Följ med under veckan och läs om hur eleverna arbetar med partier, politik och demokratifrågor.

Sommarbrev från Viveka

Ännu ett lyckat läsår är slut. Här kan du läsa rektor Vivekas sommarbrev till elever och föräldrar.

Välbesökt vårsalong

Eleverna på Häggviks Gymnasiums media- och estetiska utbildningar har haft sin årliga Vårsalong.

Malin i huvudrollen

På Häggviks Gymnasium genomfördes nyligen en provfilmning till Konsumentverkets blivande läromedel om konsumentkunskap. Nu står det klart att en av huvudrollerna gått till en Häggvikselev - Malin Nelson.

Vår i luften

Har våren äntligen kommit för att stanna? Vi frågade några elever på Häggvik om de sett något som tyder på det.

Rektorerna har ordet | Mars-april

Äntligen ser det ut som om våren kommit för att stanna och vi längtar alla efter sol och värme. Över halva vårterminen är avverkad och redan nu är det föräldrar som hör av sig angående avslutning och studenten.

Felicia vann festivalen

Felicia Kamsvåg, elev vid Häggviks Gymnasium, sjöng hem segern i Väsby Melodifestival. I maj får hon tävla i European Song Festival i Stockholms Konserthus.

"Vi måste ta hand om Östersjön"

Fisken och vattnet i Östersjön mår inte bra. Det är dags att göra något åt den saken, tyckte eleverna på Café och restaurang.

Vinter på Häggvik

Jullovet är över och en ny termin är igång. Vi kollade läget bland några elever på Häggviks Gymnasiums skolgård.

Välkommen!

Häggviks Gymnasium hälsar dig välkommen till en ny webbplats.

Nytt nummer av HB ute

Det 42:a numret av Häggviksbladet har kommit ut. Den tolvsidiga tidningen innehåller allt från dikter och serier till film och politik.

Elever kollar tillgänglighet

Hur lätt är det egentligen att hitta rätt i affärer och gallerior runt om i Stockholm, och vilken hjälp får man? Den frågan ville organisationen Sveriges Konsumenter ha svar på. Därför lät de Linus och Oscar undersöka saken åt dem.